4 tips voor het managen van (lichamelijke) stress

23 maart 2017
Leon

We weten inmiddels dat te veel stress een negatieve invloed heeft op onze gezondheid. Hoe meer stress je opbouwt, des te meer je uit balans raakt en de controle verliest over je leven, je lichaam en je prestaties.

In de vorige artikelen over stress heb ik al aangegeven wat we bedoelen met stress en welke negatieve gevolgen het heeft als je te veel stress ervaart.

Omdat stress niet voor iedereen hetzelfde is, is het niet altijd noodzakelijk om stress te verminderen.

Het is veel belangrijker dat je erachter komt wat bij jou veel stress veroorzaakt, wanneer je veel stress ervaart en wat je kunt doen om hier beter mee om te gaan.

In dit artikel geef ik 4 tips die je helpen bij het managen van je (lichamelijke) stress.

no-stress

Stressmanagement

Stress bepaalt onze gedachten, onze emoties en uiteindelijk ook ons gedrag. Het kan ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit of er juist voor zorgen dat je je bijvoorbeeld onrustig voelt, voortdurend onder spanning staat, steeds honger hebt en/of slecht slaapt.

Hoeveel stress we ervaren verschilt per persoon en heeft heel erg te maken met onze belastbaarheid of draagkracht. Hoe hoger iemand zijn draagkracht is, des te minder stress iemand doorgaans zal ervaren.

Verschillende vormen van stress

Als we het hebben over stress dan denken veel mensen vaak aan stress op het werk of tijdens het volgen van een studie.

Er zijn echter meerdere vormen van stress die allemaal een invloed hebben op je stresslevels en een belasting zijn voor je lichaam zoals: fysieke stress, emotionele stress, relatiestress, maatschappelijke stress, dieetstress en andere persoonlijke situaties en omstandigheden.

Het is daarom belangrijk om eens te kijken naar je totale hoeveelheid stress en hoe je hier het beste mee om kunt gaan:

1. Controleer je ademhaling

Je ademhaling speelt een essentiële rol bij het managen van je stress. Wanneer je een hoge en oppervlakkige ademhaling hebt, zorgt dit voor een toename van stress in je lichaam. Focus je echter op een diepere ademhaling (en met name het langzaam uitademen), dan wordt je parasympatische zenuwstelsel geactiveerd en komt je lichaam tot rust. Dit verlaagt je bloeddruk en brengt je stresshormonen naar beneden.

Ervaar je veel stress? Haal dan 10 keer diep adem en adem langzaam weer uit. Je zult merken dat het controleren van je ademhaling dé manier is om je stresslevels direct te verlagen.

2. Take a break

Plan dagelijks momenten van rust en ontspanning. Door korte pauzes te nemen en perioden van rust in te plannen waarin je kunt ontspannen zonder aan werk of studie te denken, zorg je voor een verlaging van je stresslevels. Vaak kun je na deze ontspanning weer extra effectief en geconcentreerd aan de slag. Neem een coffee-break, ga een stukje fietsen, doe wat meditatie of let zoals gezegd gewoon even 5-10 minuten rustig op je ademhaling.

Een lange wandeling (in de natuur) is een ontzettende effectieve manier om je stresslevels te verlagen. Er is zelfs aangetoond dat elke dag een half uurtje wandelen niet alleen je stress verlaagt, maar ook kan helpen tegen slaapproblemen en symptomen van depressie.

Overige tips die je helpen te ontspannen en goed blijken te werken tegen overmatige stress zijn o.a.: het nemen van een hete douche of warm bad, sauna of een massage.

3. Move your body!

Sport en training zorgen voor een tijdelijke toename in stresshormonen. Uit vele onderzoeken blijkt echter dat fysieke inspanningen (zoals bijv. krachttraining) er juist voor zorgt dat je lichaam zich aanpast en beter met stress om kan gaan. Zo kun je er dus voor zorgen dat je weerstand tegen stress een stuk hoger wordt.

Hierbij moet je overigens wel rekening houden met je totale hoeveelheid stress en de mogelijkheid om te kunnen herstellen, anders kan het overmatige sporten juist tegen je gaan werken. Heb je (te) veel stress? Dan is het verstandig om je trainingsvolume hier wel op aan te passen.

4. Goede voeding

Acute stress (bijv. sport) kan je hongergevoel onderdrukken, terwijl te veel (chronische) stress er juist voor kan zorgen dat je meer honger hebt en sneller gaat overeten.

Het eten van de ‘gezonde voeding’ is daarom erg belangrijk als je te maken hebt met veel stress.

Het eten geraffineerde voeding, snelle suikers, slechte (trans-)vetten en andere onvolwaardige producten, zorgen ervoor dat je lichaam te weinig voedingsstoffen binnen krijgt waardoor je lichaam nog meer stress ervaart.

Focus je daarom op de basis van gezonde voeding en eet zoveel mogelijk echte, natuurlijke producten met veel groente en fruit, gezonde vetten en voldoende plantaardige eiwitten om je stress de baas te blijven.

Conclusie

In dit artikel heb ik een aantal praktische handvatten en tips gegeven die je helpen bij het managen van je lichamelijke stress.

In dit artikel ga ik ook in op het managen van de mentale en emotionele bronnen van stress.

Je lichaam krijgt namelijk dagelijks te maken met verschillende vormen van stress. Niet alleen door het sporten, maar ook je dagelijkse activiteiten en wat je eet bepalen de mate van stress in je leven.

Er zullen altijd momenten zijn waarop je meer stress ervaart dan andere dagen en het is belangrijk om hier goed mee om te gaan.

Het controleren van je stresslevels is niet altijd eenvoudig, maar wel essentieel voor een goede gezondheid en optimale prestaties!

Heb je momenteel veel stress? Stuur me een bericht en ik help je graag!

 

Tags: stress,

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *