7 fouten die veel vrouwen maken met voeding en training

4 augustus 2015
Leon

Bezoek je regelmatig de sportschool en zie je maar weinig resultaat? Sta je uren per week op de loopband voor een strakker lijf? Of lukt het je maar niet om die extra kilo’s kwijt te raken, ondanks dat je alleen maar “gezond eet”? Dan kan het heel goed zijn dat je iets niet helemaal goed doet.

vrouw_afvallen

 

Hieronder bespreek ik de meest voorkomende fouten die veel vrouwen maken op het gebied van voeding en training. Fouten die ervoor zorgen dat het bereiken van je droomlichaam haast een onmogelijke opgave lijkt. Vermijd deze fouten en je zult merken dat je veel sneller op weg bent naar jouw doel!

Fout 1: Je volgt de media

Veel mensen halen hun informatie over voeding en gezondheid uit de media. Vaak zijn dit slecht onderbouwde claims, halve waarheden of zelfs advertorials die zorgen voor veel verwarring en allerlei hardnekkige mythes. Laat je niet gek maken en haal je informatie niet uit kranten en tijdschriften en kijk altijd kritisch naar de bron van een artikel.

Fout 2: Je volgt de laatste trend of hype

Er zijn wel duizenden dieetboeken die van alles claimen, resultaat beloven in een week, pillen en poeders die je “vetverbranding aanzetten” en ontelbare exotische methodes die je wijs maken dat je op de bank kunt blijven zitten en de hele dag chocola kunt blijven eten terwijl je een kilo in de week afvalt!

“If it seems too good to be true, it probably is”

Er bestaan geen magische pillen of wondermiddelen. Stop met het geloven in fabels en richt je op het aanpassen van je leefstijl en het maken van betere keuzes. Je hoeft echt niet alles te laten staan (daar kom ik zo op terug), maar let wel op de hoeveelheid energie (calorieën) die je dagelijks inneemt. Een strakker lijf bereik je met een beetje planning, discipline en gezonde motivatie. Je zult er wat tijd en energie in moeten stoppen en wat kritischer moeten zijn over wat je dagelijks in je mond stopt. Deze factoren bepalen uiteindelijk het resultaat en niet het eten van besjes uit het Amazone gebied.

Fout 3: Je focust je te veel op gezond (clean) eten

Afvallen (vet verbranden) en aankomen (spieropbouw) draait om energiebalans. Dit is de basis. Het lichaam gebruikt dagelijks een bepaalde hoeveelheid energie (calorieën) om te kunnen functioneren. Eet je voldoende calorieën dan blijf je op gewicht, eet je meer dan kom je aan en van het eten van minder calorieën per dag val je af. Energie in vs energie uit dus.

Om vet te verbranden moet je dus een calorietekort creëren. Dit houdt in dat het lichaam gedurende een bepaalde periode minder calorieën binnenkrijgt dan het nodig heeft.

Nogmaals, bij een negatieve energiebalans val je af en bij een positieve energiebalans kom je aan.

En nu komt het…

Het maakt voor gewichtsverlies niet uit waar deze calorieën vandaan komen!

Het feit dat je gezondere producten eet zegt in feite niets over het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Of je nu havermout eet met amandelmelk, een gezonde post-workout shake, paleo-muffins of een stuk milka-oreo-kinder-bueno-nutella-cheesecake naar binnen schuift, je lichaam herkent simpelweg geen producten. Wat je lichaam wel kent zijn macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten), vitamines, mineralen en andere stoffen. Je kunt nog zoveel “natuurlijke producten” eten, maar…

… als je lichaam meer calorieën binnenkrijgt dan het nodig heeft, zal je niet afvallen.

Uiteraard ben ik een groot voorstander van goede, natuurlijke voeding met een flinke dosis vitaminen en mineralen. Deze voedingsmiddelen passen beter binnen een voedingsschema en zorgen er niet alleen voor dat je de juiste stoffen binnenkrijgt, ze bevatten doorgaans ook (veel) minder calorieën en andere stoffen. Bijvoorbeeld de vezels in volle granen, groente en fruit die ervoor zorgen dat je veel langer vol zit en minder snel weer honger krijgt.

Als je doelstelling is om af te vallen, dan is het dus belangrijk om te kijken naar hoeveel je eet, in plaats van naar wat je eet!

Fout 4: Je eet te weinig  koolhydraten

Veel vrouwen vermijden koolhydraten, omdat ze nog steeds denken dat dit dikmakers zijn. Hoewel het verstandig is om “snelle koolhydraten” (snoep, koek, gebak, witte pasta, wit brood, etc.) te vermijden, kunnen gezonde koolhydraten als: (zoete) aardappel, volle granen, peulvruchten, groente en fruit, juist bijdragen aan gezond gewichtsverlies, meer spieropbouw en een betere gemoedstoestand tijdens het afvallen.

Koolhydraten geven het lichaam energie en zorgen er ook voor dat je optimaal kunt blijven trainen. Het maakt voor gewichtsverlies niet uit of je “low-carb” eet of niet. Sterker nog, het kan zelfs nadelig zijn als je regelmatig traint op een low-carb-dieet.

Ben je minder actief of heb je veel overgewicht, dan kan het wellicht beter zijn om wat minder koolhydraten te gaan eten. Actieve mensen houden een dieet met voldoende koolhydraten echter langer vol en hebben vaak minder honger waardoor de drang om te gaan overeten sterk afneemt. Ze voelen zich doorgaans gewoon veel beter met voldoende koolhydraten in hun dieet.

Fout 5: Je eet te weinig eiwitten

Eiwitten zijn van essentieel belang voor je lichaam. Ze zorgen mede voor spierbehoud tijdens het afvallen, spiergroei en herstel van het lichaam. Als je doel is om af te vallen is het zeker aan te raden om voldoende eiwitten te eten. Bovendien zorgt een portie eiwitten voor een goede verzadiging en verhoogt het de stofwisseling. Tijdens het afvallen, raad ik aan om tussen de 1,5 en 2,2 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht per dag te nemen.

Fout 6: Je doet te veel cardio

Als ik de sportschool binnenloop, zie ik vaak hordes mensen (met name vrouwen) zweten en ploeteren op de cardioapparatuur. Tenzij ze allemaal trainen voor de marathon van Rotterdam of het beklimmen van de Alpe d’Huez, zouden ze hun tijd effectiever kunnen besteden… (bijvoorbeeld door meer krachttraining te doen, zie volgende punt).

Uren per week op een loopband lopen, op een crosstrainer staan, of op een fiets zitten is niet alleen het allersaaiste wat je je maar kunt bedenken (tenzij je een tablet meeneemt en een Game of Thrones gaat zitten kijken), het is ook nog eens minder productief als het gaat om vet verbranden. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot overtraining. Hoewel je over het algemeen iets meer vet verbrandt tijdens een duurtraining, is de vetverbranding  met name na een interval- of krachttraining vele malen sterker en zorgt het voor meer vetverlies (het afterburn-effect).

Dus vergeet die eindeloze cardiosessies en doe maximaal 3 á 4 keer per week 20-25 minuten een interval-, circuit-, of krachttraining.

Fout 7: Je doet te weinig of geen krachttraining

Als je nog steeds denkt dat je als vrouw van krachttraining heel erg groot en te gespierd wordt, dan raad ik je aan om dit artikel te lezen. Iedereen zou eigenlijk een bepaalde vorm van krachttraining moeten doen. Krachttraining is niet alleen goed voor een strakker lichaam, meer definitie en een hogere vetverbranding, maar ook voor sterkere botten, een betere insulinegevoeligheid en een betere bloeddruk. Krachttraining is dus het beste wat je kunt doen voor je algehele gezondheid!

Conclusie

Er kunnen uiteraard meer factoren meespelen waarom jij je doel (nog) niet hebt bereikt. Daarom heb ik in dit artikel de meest gemaakte fouten bij vrouwen (maar ook bij mannen!) op een rij gezet, om te voorkomen dat jij deze fouten niet meer maakt.

Het is belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt, anders zal je het niet lang volhouden. Dus, als jij het heerlijk vindt om te gaan hardlopen of fietsen, dan moet je dat zeker blijven doen. Doe je het echter omdat je denkt dat je hiervan sneller of meer afvalt, dan kun je beter kiezen voor een andere methode zoals kracht- of intervaltraining.

Voeding is één van de belangrijkste factoren als het gaat om vet verbranden. Dit in combinatie met de juiste (kracht)training is veel efficiënter dan urenlange cardiotraining. Leg tijdens je trainingen de nadruk op kracht en het opbouwen van spieren. Dit zal je op de lange termijn het beste resultaat opleveren.

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *